*Pasivne hiše

 

Pvc okna za pasivne hiše niso poseben tip oken. Fraza “okna za pasivne hiše”, je povezana s karakteristikami oken energetske učinkovitosti. Okna za pasivne hiše odlikuje izjemna stopnja termične izolativnosti in je po evropskih standardih deklarirana kot vrednost toplotne prehodnosti enako ali manj kot 0,8 W/m2k. Torej vsako okno ki ima vrednost Ug ≤ 0,8 W/m2K zadostuje normativu o gradnji pasivnih hiš in vzporednih deklaracijah in subvencijah ki izhajajo iz teh zahtev.

Ta okna seveda niso primerna samo za ugrajevanje v pasivne hiše, pač pa so taka okna primerna za vsako drugo stavbo naj bo to adaptacija ali nova gradnja saj večja toplotna izolativnost samo povečuje življenski komfort tako zaradi toplotne učinkovitosti poleti in pozimi kakor tudi zvočne izolativnosti v vsakem primeru pa učinkovito zmanjšuje stroške ogrevanja.

 

*  Za okna ki ustrezajo pasivni gradnji je značilno, da temperatura na notranji strani okenskega profila, bivalno urejenega prostora tudi pozimi ne pade pod 17° Celzija.

*   V območju okna se nikoli ne pojavi efekt “jezero hladnega zraka” zaradi hladne notranje površine okna in stekla

*  največkrat klasične radiatorje pod oknom zamenjajo talno gretje ali podometni stenski ogrevalni ali dogrevalni sistemi. S tem se svoboda izražanja notranje ureditve prostora omogoča precej drugačno postavitev elementov

*  dandanes dodatni stroški pasivne gradnje niso več toliko višji, da se ne bi amortizirali v kratkem času, ker je višanje cen enegentov vedno hitrejše

*  Okna za pasivne hiše imajo značilnost da sončno toploto prepuščajo v prostor, pridobljena energija pa zaradi dobre izolativnosti okna ne uhaja.