Spuščena roleta pozimi pomeni prihranek toplote. Lamele rolet so izdelane iz aluminijstega traku oblikovanega v votlo lamelo in so v fazi izdelave napolnijo s poliuretansko peno, ki je dober toplotni izolator. Izguba skozi steklene površine se zmanjša tudi do 30%* kar znatno vpliva na znižanje stroškov ogrevanja. Poleti je potreba po dodatnem hlajenju veliko manjša če so rolete sredi dneva spuščene.

* podatki iz računalniškega testiranja NatHERS (National Housing Energy Rating Software). Meritve so se opravljale eno leto na različnih podnebnih področjih, na severni in južni strani hiše. Končni podatek je povprečen, ker so bile testne hiše izbrane naključno, do odstopanj pa je prišlo tudi zaradi različne starosti in tipa gradenj ter različne izolativnosti objektov.

energetska_ucinkovitost_bortega_1 energetska_ucinkovitost_bortega_3

Rolete niso zgolj senčilo. Pozimi in poleti ohranjajo prijetno temperaturo v prostoru

 

energetska_ucinkovitost_bortega

pogled s toplotno kamero : največ toplote uhaja skozi steklene površine

 

Zaščita pred vročino in mrazom:
Spuščena roleta je najboljša zaščita proti vetru, dežju, snegu, toči, premočni sončni svetlobi in vročini. Poleti v prostoru lahko ohranite ugodno temperaturo skozi ves dan, če so rolete spuščene na osončenih straneh. Pri elektro pogonih rolet in regulaciji s stikalno uro pa prilagodite režim dviganja in spuščanja tudi ko vas ni doma. Lahko nastavite da se roleta v dnevni sobi spusti malo preden sobo obsveti sonce. Za samodejno regulacijo je najbolj primeren daljinski sistem upravljanja z daljinsko stikalno uro, ki lahko spušča ali dviga izbrane rolete v naprej določenem času.

zascita_pred_zunanjimi_vplivi_bortega_3 zascita_pred_zunanjimi_vplivi_bortega_4 zascita_pred_zunanjimi_vplivi_bortega_2 zascita_pred_zunanjimi_vplivi_bortega

 

 

Toplotna izolativnost rolet je izjemna. Polnjene alu lamele z izolacijsko peno
ščitijo tako poleti kot pozimi. S spuščenimi roletami prihranimo 
poleti pri hlajenju prostora, pozimi pa znižamo stroške ogrevanja.