Načini regulacije:

Čeprav se rolete še vedno najpogosteje dviga in spušča s trakom in navijalnim avtomatom, se časi klasičnega ročnega dvigovanja počasi iztekajo. Z napredkom tehnologije na ostalih področjih so se spremenile tudi želje kupcev rolet. Z nižanjem stroškov izdelave elektro komponent, je motorno upravljanje rolet postalo dostopno vsakomur. Enakomerno in nesunkovito upravljanje z motorji tudi podaljša življensko dobo rolet.

 

Dvigovanje s trakom:

Klasična regulacija s trakom je še vedno najpogostejša. Z vlečenjem traku dvigujemo lahko do 8 kg težke rolete. Najlonski trak se samodejno navija v navijalni avtomat, privijačen na okenski okvir. Dviganje je hitro in enostavno. Skozi okno je prevrtana odprtina za trak, ki je zaprta z rolico, da onemogoča pretok zraka.

dvigovanje_s_trakom_bortega

Dvigovanje z vrtljivo palico:

Za večje in težje rolete od osmih kg je primernejša regulacija z navijalno palico, ki z vrtenjem v eno ali drugo smer dviga ali spušča roleto. Navijalna palica je ob oknu manj vidna kot tračni mehanizem, hitrost regulacije pa je manjša, ker je mehanizem v roletni kaseti izdelan prav zato, da reducirano delovanje vzdrži večje obremenitve. Reduktorski zglob 5:1 in 11:1.

dvigovanje_z_vrljivo_palico_bortega

Regulacija z elektromotorjem:

Regulacija rolet z Elektromotorjem poleg enostavnega rokovanja pomeni tudi izolacijsko prednost. Za regulacijo rolet s trakom ali palico je potrebno okno prevrtati za nemoteno delovanje. Pri elektro regulaciji pa se električne vodnike oziroma podometno rebrasto cev za električne vodnike spelje mimo okna in tako se ohrani prvotno izolativnost okenskega okvira.

Rolete upravljate s preprostim pritiskom na stikalo, ki je žično povezan z elektromotorjem. Na enem stikalu je običajno ena roleta, z uporabo elektronskega razdelilnika ali releja, pa lahko z enim stikalom krmilite več rolet. Elektro regulacija senčil s proizvodi Somfy, Elero, Nice in Greenteq.

dvigovanje_z_elektromotorjem dvigovanje_z_elektromotorjem_stikalo

Daljinsko upravljanje
Vedno več naprav se upravlja na daljavo in tudi pri roletah je tako. Za delovanje elektromotorja daljinsko se motorju doda zunanji sprejemnik ali pa se vgradi motorje z že vgrajenim sprejemnikom. Ti motorji so daljši od običajnih zato je širine oken ki so ožja kot 60 cm, možno daljinsko krmiliti samo z zunanjim sprejemnikom. Motor potrebuje stalno električno napetost, vendar se žice pripelje samo do motorja, razvod do stikala pa ni potreben. Z daljinskim upravljanjem rolete spustite ali dvignete s pritiskom na gumbe daljinskega upravljalca. Signal komunikacije je radijska frekvenca, zato daljinskega upravljalca ni potrebno usmeriti v roleto. Še več, regulirate lahko tudi rolete v sosednji sobi, ker se radijski signal nemoteno prenaša tudi skozi zidove. Z enim daljincem lahko istočasno upravljate eno ali več rolet.

daljinsko_upravljanje_bortega

Inteligentno upravljanje s časovno uro
Najudobnejši način upravljanja rolet, saj se rolete dvigajo in spuščajo ob vnaprej določenem času. Sistem deluje daljinsko z elektromotorji ki imajo vgrajene sprejemnike in to za vse rolete po hiši ne glede v katerem prostoru se nahaja daljinska krmilna enota. Ta način upravljanja nudi tudi dodatno varnost vašega doma pred vlomilci, saj zaradi samodejnega spreminjanja položaja rolet daje vtis prisotnosti oseb v objektu, tudi ko ste odsotni.

integentna_ura_upravljanje_bortega

 

 

 

 

 

The difference between https://www.affordable-papers.net/ both is about the arrangement of this writing.