Pogosta vprašanja in odgovori

V kolikor niste prejeli odgovora na vaše vprašanje, nas lahko kontaktirate in z veseljem vam bomo svetovali.
essay writers

Klasična montaža oken je najpogostejši način vgradnje oken. Okenski okvirji se pritrdijo v zid z vijaki, spoj med oknom in zidom pa se zapolni s poliuretansko peno. Po nekaj urah ko pena ekspandira in reagira z zračno vlago da otrdi, odvečno peno porežemo z okensko ravnino. pri novogradnjah stranske in stropne špalete omečejo zidarji z ometom . S tem omet zapre peno, pri adaptacijah pa se peno prekrije s samolepilnimi plastičnimi letvami. Stik med steno in letvi jo se zakrije z akrilnim kitom.

montaža

 

RAL montaža je energijsko učinkovita montaža, ki zaradi načina vgradnje in uporabe prilagojenih montažnih materialov, zmanjša izgube toplotne energije. RAL montaža preprečuje vdor vode v okenski stik in s tem nastanek kondenza, ki zmanjšuje izolativnost okna.
Osnovno načelo RAL montaže je boljše tesnjenje stika na notranji in na zunanji strani. Površina špaleta, ki bo imela stik s predstisnjenim trakom se najpogosteje obdela, da zagotovimo boljše prileganje. Na novogradnji se špalete obdela zidarsko ali pa se na špalete nalepi stirodurne plošče.

Tesnenje med oknom in špaleto zagotavlja predstisnjen trak ki se ga pred postavitvijo okna nalepi po obodu okna. Ekspanzija stisnjenega traku  traja nekaj ur, ko je okno že točno postavljeno na svojem mestu. Zaradi boljšega tesnenja traku, mora biti špaleta čim bolj gladka.

0698-tremco3

 

Druga varijanta vgradnje pa je uporaba tesnilne ekspandirne pene med  zrakotesnim in paroprepustnim trakom nalepljenim na oknu

montaža RAL                         1956-illbruck4

RAL montaža ali tesnenje v treh ravninah                                                 paroprepusten in zrakotesen trak

Obdelavo špalet pri adaptacijah pa lahko izvedemo šele po demontaži starih oken. Zidarska obdelava lahko traja več dni preden lahko vgradimo nova okna, kar predstavlj težavo, če se adaptira bivalni prostor. Zaradi tega se okna pri adaptacijah najpogosteje vgrajuje na klasični način ali Low-en montaža.

Notranje žaluzije reguliramo z vrtljivo palico, dvigamo in spuščamo pa v vrvico. Pri IZO notranjih žaluzijah pa vse reguliramo s perlasto verižico.

Krpan žaluzije reguliramo z eno vrtljivo palico povezano z reduktorskim zglobom žaluzije. z vrtenjem palice v eno ali drugo smer dvigamo ali spuščamo žaluzijo, z menjavo smeri vrtenja pa se spremeni tudi naklon lamel.

rolete, komarniki, žaluzije, : 1 leto. Elektromotorji : odvisno od vrste motorja, načeloma pa od dve do petih let.

Naša senčila in storitve nudimo po celotni Sloveniji.

Izbira senčila je odvisna od namena, ki ga določen proizvod nudi. Prednost zunanjih žaluzij je natančna regulacija svetlobe in moderen izgled, prednost rolet pa je popolna zatemnitev, boljša toplotna izolativnost, učinek protivlomnosti je med vsemi senčili najboljši.

Pri nakupih senčil je pomembno pri ceni upoštevati še kvalitetno montažo ter kvaliteten servis. Tenda se kupuje za več let zato moramo biti pozorni na še tako male podrobnosti. Pomembna je tudi pravilna določitev podlage, kamor bo montirana tenda in s tem pravilni montažni postopek s pravilnimi montažnimi materiali.

IZOLIRANA STENA : (MONTAŽA NA TOČNI VIŠINI BETONSKE PLOŠČE) siderni vijaki dolžine od 18 cm do 35 cm in aluminijasti distančniki enake dolžine kot izolacija na steni, ki preprečujejo posedanje nosilcev v izolacijo.

(MONTAŽA V OPEKO ) Hilti lepilo za votle stene s pripadajočo mrežico za lepilo ter navojne palice premera 10 mm ali 12 mm, proti matica na navojni palici ter vzmetne podložke in matice na nosilcih ali aluminijasti distančniki enake dolžine kot izolacija na steni, ki preprečujejo posedanje nosilcev v izolacijo.

NEIZOLIRANA BALKONSKA PLOŠČA : siderni vijaki premera 10 mm, vzmetne podložke in matice na nosilcih

IZOLIRANA BALKONSKA PLOŠČA:  Hilti lepilo za votle stene s pripadajočo mrežico za lepilo ter navojne palice premera 10 mm ali 12 mm, proti matica na navojni palici ter vzmetne podložke in matice na nosilcih  ali aluminijasti distančniki enake dolžine kot izolacija na steni, ki preprečujejo posedanje nosilcev v izolacijo.

LESENE KONSTRUKCIJE IN OSTREŠJA: Lesni vijaki premera 10 mm, dolžine 10 cm ali več.

KOVINSKE KONSTRUKCIJE:  Matični ali glavični vijaki, navojne palice, v redkih primerih samorezni vijaki, premera  6mm.

 

Zato so odločitve o pravem izvajalcu pomembne tudi, saj določitev načina montaže in cene montažnega materiala, v izogib kasnejših nejasnosti, mi določimo že ob meritvi.

Garancija tende je odvisna od proizvajalcev. Ponavadi je garancija na celotno tendo oziroma na posamezne dele. Garancija je lahko tudi do 5 let.

 

Montaža tende se lahko opravi na vse objekte. Končani objekti s fasado niso ovira saj se preko aluminijastih distančnikov montira nosilce v steno zgradbe. Po potrebi se vijaki s posebnim lepilom prilepijo v steno. S tem sistemom, ki je preverjen sistem in deluje že več kot 20 let se pročelje fasade ne poškoduje oziroma upogne pri zategovanju vijakov.

Stavbam, ki še nimajo zaključnih slojev fasade pa se predčasno montira nosilce, da se zaključki okoli nosilca ter fasade lepši.

Število nosilcev je odvisno od velikosti tende.

Dejstvo je, da današnja tehnologija omogoča, da platna opravljajo funkcijo (senčenje, zaščita pred dežjem) tudi po več kot 15 let. Platna se iz prakse menjajo predvsem zaradi izgleda, saj na soncu barva platna z leti zbledi in pa z leti se nabere umazanija, ki je ni moč odstraniti. Menjava platna je dokaj enostavna. Naredi se novo izmero platna. Za premontažo platna ponavadi ni potrebno sneti tende iz stenskih nosilcev. Servis traja cca 1-2h.

Nekatera platna (Markilux) so samočistilna, vendar so bistveno dražja. Priporoča se, da z neagresivnim sredstvom ter vodo narahlo poskušamo odstraniti madeže. Zavedati se je potrebno, da svetla platna ne pridejo v poštev v okolici cest, prahu, mestih kjer so možni ptičji iztrebki ipd.

Platna so odvisna od proizvajalcev. Izbirate lahko med 1000 vzorci. Priporočamo platna, ki so enobarvna. Platna se razlikujejo po velikosti vodnega stolpca, barvi, debelini, prosojnosti. Novejša platna so lepljena, kar pomeni, da z leti voda ne prehaja skozi platno po šivu. Lepljena platna so tudi močnejša.

Odsvetuje se platna bele barve, ker je svetloba, ko posije sonce zelo difuzna, zato potrebujemo ob sedenju pod tendo sončna očala.

Velikost tende določimo na zelo preprost način! Odločimo se kje bo tenda montirana, pazimo na podrobnosti kot so žlebovi, škarpe, razne previsne stene itn. Z metrom izmerimo širino tende ter določimo izteg tende. Potrebno je vedeti, da izteg tende ne more biti enak ali večji od širine tende!

Primer:

Tenda širine 400 cm ima lahko maksimalni izteg 350cm. To razmerje med širino in iztegom je odvisno od samega proizvajalca oziroma modela senčila. Izteg je vedno manjši zaradi »rok«, ki skrbijo, da je platno napeto. Roke se morajo zložiti, ko pospravimo tendo.

Pomembno je, da preverimo višino montaže tende! Odprta tenda ima naklon zaradi odtekanja vode. Pri montaži moramo upoštevati ta naklon saj bo na koncu pri odprti tendi profil lahko oviral hojo po terasah oziroma balkonih! Višina končnega profila je cca od cca. 2m naprej.

Vsa senčila so odporna na določen veter. Proizvajalci tend ponavadi garantirajo garancijo do hitrosti vetra cca. 35-40km/h. Potem je potrebno tendo pospraviti saj jo lahko veter poškuduje! V ta namen je možna vgradnja senzorja za veter. Potrebno je paziti, da vam monterji, ki vam tendo vgrajujejo pravilno vgradijo senzor! V kolikor je senzor napačno postavljen vam v najbolj pomembnem trenutku senzor ne bo zaznal močnejšega sunka vetra in tenda se ne bo samodejno posravila!

Tende lahko upravljamo ročno ali preko elektropogona. Priporoča se, da se v tende, ki so večjih dimenzij (cca. 400x300cm) vgradi elektro motor katerega se upravlja s stenskim stikalom oziroma z dalinskim upravljalcem. Izbiramo lahko med več proizvajalci motorjev. Razlika med njimi so glede moči, porabe, hrupa,hitrosti odpiranja ter zapiranja, pregrevanja…

Cena zavisi tudi od izbire dodatnih produktov, ki se jih lahko dokupi. Tendo lahko sprogramiramo, da se samodejno preko senzorjev odpira ali zapira. Zavedati se je potrebno, da tende niso odporne na močnejše vetrove.

Izbiramo lahko med več proizvajalci tend. Najbolj prodajani so nemški in italijanski proizvajalci. Nemški produkti tend slovijo predvsem po tehnološko dovršenih tendah (Markilux), italijanski produkti tend (Shadelab) pa slovijo predvsem po dizajnu. Tende Markilux slovijo po najvišji kakovosti vendar imajo določen dizajn, ki nekaterim ne ustreza.

Za lažjo izbiro vam predstavljamo nekatere pomembne dejavnike pri izbiri tend. Prvi dejavnik je izgled tende torej oblika, barva, zaključki, barvni dodatki ipd. Potrebno se je zavedati, da vsaka tenda ne pristoji vsakemu objeku. Poznamo več oblik in modelov tend. Lahko izberemo med klasičnimi tendami pri katerih se vidi vsa konstrukcija (nosilni elementi, platno, zaključki), lahko izberemo kasetne tende, to so tende, ki imajo vse skrito v lični škatli. Izberemo lahko pa tudi polkasetne tende, ki so vmesni produkt med klasičnimi in kasetnimi tendami.

Na začetku se je potrebno odločiti koliko denarja smo pripravljeni investirati v senčilo oziroma tendo saj je ponudba na trgu zares ogromna. Potrebno se je tudi opredeliti glede izgleda ter tehničnih lasnosti.

rolete, komarniki, žaluzije, tende ; 2 leti.

rolo notranja senčila in plise senčila; 1 leto

lamelne zavese, panelne zavese : delovanje mehanizmov regulacije 2 leti, platna in lamelni trakovi nimajo garancije, saj se poškodujejo samo pri grobem rokovanju ali  zamažejo pri rokovanju z umazanimi rokami.

Elektromotorji : odvisno od vrste motorja, načeloma pa od dve do petih let. Nice, V2Lid – 2 leti. Somfy , Grenteq – pet let. Elero Geiger, tri leta.

Naša senčila in storitve nudimo po celotni Sloveniji.

Izbira senčila je odvisna od namena, ki ga določen proizvod nudi. Prednost zunanjih žaluzij je natančna regulacija svetlobe in moderen izgled, prednost rolet pa je popolna zatemnitev, boljša toplotna izolativnost, učinek protivlomnosti je med vsemi senčili najboljši.

PVC lamele imajo prednost predvsem v nižji ceni, ALU lamele pa se lahko ponašajo z boljšo toplotno izolativnostjo (polnjene s peno), boljšo obstojnostjo predvsem temnih barv in daljšo življensko dobo.

Za čiščenje rolet lahko uporabite razmaščevalno sredstvo in vlažno krpo. Zaprašene površine najprej razmastite in jih pobrišite s krpo. Agresivnejšim sredstvom in jeklenim gobicam se izogibajte. Pranje z aparati, ki nudijo možnost pranja pod pritiskom s pomočjo vode ni primerno, saj lahko poškodujete mehanske ali druge dele rolete. V primeru pomoči se obrnite na nas in z veseljem vam bomo svetovali.

Nadokenske omarice se vedno vgradi skupaj z oknom. Nadokenski sistemi so namreč pritrjeni na okenski okvir s posebnim spojnim profilom, kar omogoča optimalno izolativnost in stabilnost sistema. Predokenske omarice pa se vgradijo po montaži oken.

Pri izbiri lamel je potrebno upoštevati več dejstev. Med njimi so: dolgoročnost investicije, vzdržljivost materialov, dimenzije rolet, barvne želje in zahteve. Vsem našim strankam priporočamo uporabo aluminijastih lamel. saj za svojo ceno enostavno ponujajo več.

Značilnosti lamele rolet:

 • polnjene so z izolativnim polnilom, kar omogoča boljšo toplotno in zvočno izolacijo,
 • so iz posebne zaščitene ALU litine, ki zagotavlja trdnost in dolgoročnost investicije,
 • so bolj odporne na veter kot PVC – dosegajo lahko celo vetrni razred 6 pri širini 200 cm
 • ALU rolete se ne upognejo in so zaradi tega varnejše pred vlomom
 • ALU rolete so standardno dobavljive v 21 barvah, PVC pa le v 6-ih (praktično pa se pri PVC uporablja le bela in siva, saj temnejše barve hitreje zbledijo)
 • barva se pri ALU lamelah skozi leta ne bo spremenila (ne bo zbledela), pri PVC lamelah pa je razlika vidna lahko že po nekaj tednih uporabe
 • zunanja površina je že pred oblikovanjem valjnega stroja prašno pobarvana ob visoki temperaturi – kar pomeni, da barva ne bo odstopila
 • odpornejše so na vremenske spremembe (predvsem veter, vročina, mraz,…),
 • so svetlobno nepropustne (material ne proseva svetlobe kot pri nekaterih PVC lamelah),
 • omogočajo širine do 350 cm
 • imajo svetlobne reže, ki omogočajo zračenje in svetlobo (če pa rolete do konca spustite se luknjice zakrijejo )

Stikalni elektromotor je žično povezan s stikalom na steni. Zato je potrben podometni ali nadometni razvod žič od okna do stikala, stikalo pa še povezano z razvodno dozo. Daljinski motorji so nadgradnja žičnih motorjev. Nudi možnost upravljanja preko daljinskega upravljalnika ali daljinskega stenskega stikala. Povezava je potrebna samo med motorjem in stensko razvodno dozo. Stikalni motor lahko kasneje nadgradi v daljinskega z vgradnjo sprejemnika v razvodno dozo.

V primeru, da se boste odločili za sistem centralnega krmiljenja (upravljanje več senčil iz enega mesta) je daljinska izvedba motorjev cenovno ugodnejša.

Skoraj vsako roleto je možno nadgraditi na motorni pogon. Skoraj vedno je v bližini vsakega okna nekje tudi elektrika (razvodna doza, vtičnica,…) iz katere je možno dobiti elektriko. Nudimo celotno storitev: montaža in elektro priklop.

Če obstoječa omarica ustreza je možna zamenjava roletnega plašča, pogonske osi, mehanizma in vodil. Za optimalno delovanje roletnega sistema in učinkovito izolativnost pa priporočamo zamenjavo celotnega roletnega sistema

V primeru, da omarice še služijo namenu se lahko odločite le za zamenjavo roletnega plašča, pogonske osi, mehanizma in vodil. V tem primeru se v omarico lahko namesti še dodatna izolacija. Če so okna in roletne omarice že dotrajane in želite bolj učinkovito izolirati vaš dom pa priporočamo zamenjavo celotne nadokenske rolete istočasno z zamenjavo okna.

Če ste še v fazi načrtovanja, sta vam na voljo oba tipa omaric. Predokenske omarice se vgradi pred okno. Če bodo te še skrite pod fasado, potrebujejo predpripravo v prekladi. S predokenskimi podometnimi roletami se okno pomakne bolj navznoter, da roletna kaseta ne gleda iz fasade in posledično se poveča zunanja okenska polica. Lamele rolete so obrnjene z izbočenim delom navznoter. V kolikor imate zob v prekladi že pripravljen so predokenske roletne omarice edina izbira.

Pri novogradnjah se najpogosteje priporoča izbira nadokenskih omaric. Z njihovo vgradnjo se okno pomakne na zunanji rob zidu, da notranost škatle ne sega preveč v prostor in s tem je posledično notranja okenska polica večja. Lamele rolete so obrnjene z izbočenim delom navzven. Notranje omarice ROLTEK dosegajo izjemne izolativne rezultate. Za doseganje enakih rezultatov pri predokenskih sistemih je potrebna ustrezna predpriprava zoba in namestitev izolacije na vrhu in na hrbtu omarice.

V primeru, da potrebujete dodatno pomoč vas naprošamo, da nas kontaktirate preko telefona ali kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali!

V nadaljevanju si oglejmo še nekaj ostalih primerjalnih lastnosti:

  Lamele Notranja okenska
polica
Servisni pokrov Potreben prostor
nad oknom

Nadokenske omarice
slika_1 večja znotraj 21 cm

Predokenske omarice
slika_2 manjša zunaj določen
povišek v prekladi glede na višino okna

 

Ko se odločamo za vgradnjo predokenskega podometnega roletnega sistema pri novogradnji, je za vgradnjo in izolacijo v prekladi potrebno pripraviti prostor ali zob v betonski prekladi. Zob v prekladi mora biti izoliran, izolacijo pa pripravi stranka sama, najlažje že v fazi gradnje.  Priporoča se vsaj 2,5 cm izolacije nad in za roletno omarico. Dimenzije zoba so odvisne predvsem od vrste roletnega sistema, dimenzije lamel, elektro ali ročnega pogona, debeline fasadne izolacije  ter najpomembnejše – višine okenskega elementa. Vrsta lamel ter višina lamelnega plašča vplivata na velikost omarice ter vrsto pogona. Zaradi slednjega velikost omarice dimenzijsko variira in vpliva na dimenzije zoba v prekladi. Pri roletah s kombinacijo s komarniki se škatla poveča za eno dimenzijo. Na balkonskih sklopih kjer so okna  poleg balkonskih vrat, se  tudi na oknih priporoča enaka dimenzija kaset kot na vratih.

okrogla_skatla.jpg 22podometna ROLO OMARICA- POVIŠEK

Osnovne podatke za pripravo poviška si lahko ogledate v naslednji tabeli:

                 Dimenzije roletnih kaset    13,7 x 13,7 15 x 15    16,6 x 16,5 18 x 18
višina okna v cm – do višine 140 189 227 306
maksimalna višina s kaseto v cm (okno in povišek) 150 200 240 320

minimalna globina poviška v cm (od končnega sloja fasade

do roletne kasete)

15,7 17 18,5 20
minimalna višina poviška v cm (od okna do vrha roletne kasete) 9,7 11 12,5 14

 

Velikost omarice je odvisna od različnih faktorjev. Na dimenzije vpliva predvsem obseg navojne osi, ali je sistem predpripravljen za komarnik ali ne, tip lamel ter posledično višina lamelnega plašča. Večji kot je obseg navitega lamelnega plašča, večjo omarico potrebujemo, komarnik pa poveča globino omarice za 2 cm.
Za najpogostejše primere si oglejmo v spodnji tabeli:

Višina okna Velikost omarice
do 125 cm 12,5 x 12,5 cm
od 126 – 150 cm 13,7 x 13,7 cm
od 151 – 200 cm 15 x 15 cm
od 201 – 240 cm 16,5 x 16,5 cm
od 241 – 320 cm 18 x 18 cm
od 321 – 400 cm 20,5 x 20,5 cm

Izbira senčila je odvisna od namena, ki ga določen proizvod nudi. Prednost zunanjih žaluzij je natančna regulacija svetlobe in moderen izgled, prednost rolet pa je popolna zatemnitev, boljša toplotna izolativnost, ter učinek protivlomnosti, ki je med vsemi senčili najboljši.

PVC lamele imajo prednost predvsem v nižji ceni, ALU lamele pa se lahko ponašajo z boljšo toplotno izolativnostjo (polnjene s peno), boljšo obstojnostjo predvsem temnih barv in daljšo življensko dobo.

Naše produkte in storitve ponujamo po celotni Sloveniji.

Ob menjavi oken v bloku priporočamo dvoslojno zasteklitev, oziroma produkt Arcade ali Prestige. V kolikor obstaja možnost energetskega prihranka pa svetujemo 3 slojno zasteklitev, oziroma poljubno serijo okna. V primeru vgradnje oken v hišo, priporočamo 3 slojno zasteklitev, saj lahko bistveno vplivamo na energetski prihranek. Za najbolj izolativne objekte, pasivne gradnje in nizko energetske objekte pa priporočamo 3 slojno zasteklitev in najbolj izolativen profil, z globokim ugrezom stekla. Vsekakor predlagamo brezplačen obisk našega svetovalca, kateri vam bo svetoval najbolj optimalno rešitev.

Razlika med policami so v njihovih lastnostih in materialih. PVC police so primerne le za notranjo uporabo, ALU police pa so namenjene zunanji uporabi, medtem ko so police iz tehnološkega kamna primerne za zunanjo in notranjo uporabo, ter se ponašajo s široko izbiro barv.

Oznaka “U” je mednarodna oznaka za toplotno prehodnost zraka skozi material. Nižja kot je U-vrednost, manj je prehoda. U-vrednost je po novih evropskih standardih nova oznaka za simbol “k”. Potrebno je razlikovati prehodnost skozi samo steklo “Ug” (glas) in prehodnost skozi celotno okno “Uw” (window); uporablja pa se tudi oznaka “Uf” (frame) prehodnost skozi okvir.

Koeficient nam pove količino toplotne energije, ki pri temperaturni razliki 1°K prehaja skozi površino 1m2. Čim manjša je vrednost koeficienta, tem boljša je toplotna izolativnost stekla, oziroma manjše so izgube.

W/m2K je fizikalna enota za merjenje U-vrednosti. Predstavlja količino toplotne energije, ki se izgubi skozi površino velikost 1m2.

“Rw” je mednarodna oznaka za zvočno izolativnost, ki se meri v decibelih. Višji kot je faktor, boljša je zvočna izolacija.

Nudimo pet  let garancije na okna v beli barvi. Okna lesnega dekorja in ostalih barv imajo tri leta garancije.   Garancija velja za celoten produkt, brez drobnega tiska in sistemskih pogojev. Steklo proti zarositvi: 5 let.

Vaša nova okna bistveno bolje tesnijo, kot tista, ki ste jih bili navajeni do sedaj. Redno zračenje notranjih prostorov preprečuje visoko vlago in nastanek plesni. Zračite kratek čas, vendar intenzivno, po možnosti s prepihom. Zadošča 5 minut takšnega zračenja 2 do 3 krat dnevno. Naša okna in balkonska vrata imajo standardno vgrajen comfort air – mikroprezračevanje, ki omogoča minimalen nagib okna, tako se lahko prostor varno zrači, obenem pa je priprto okno še vedno varno pred vlomilci.

Podjetje ima lastno dobro organizirano servisno službo, katera opravlja vse potrebne servise, nastavitve in popravila stavbnega pohištva. Pomemben podatek je da nastavitve oken in vrat niso plačljive, torej le te za naše stranke opravimo brezplačno.

Da bi svojim strankam ponudili le izdelke najboljše kakovosti, je podjetje Bortega leta 2012 zaupalo dobavo prodajnega programa stavbnega pohištva enemu vodilnih proizvajalcev oken v Evropi – podjetju Izoplast – Inoutic, visoko renomirano podjetje v evropskem prostoru.

Splošni dobavni roki za standardne elemente (pravilne oblike okna, bele barve ) so od 20 do 35 delovnih dni. Za nestandardne elemente (nepravilne oblike okna, nestandardne barve …) od 35 do 50 delovnih dni ter od 10 do 20 delovnih dni za senčila in police. Tende Italijanskih proizvajalcev so predvidoma dobavljive od 10 do 20 delovnih dni, upoštevati pa je potrebno mesec avgust, ki je načeloma Italijanski prost mesec.

Produkti Eforte in Thermicco so primerni in tudi za pasivno gradnjo. Produkt Thermicco pa je poleg pasivne gradnje primeren za nizkoenergetsko gradnjo.

Načeloma oken drugih proizvajalcev ne servisiramo, saj lahko vsebujejo drugačne sestavne dele. Stranki vedno svetujemo da se obrne na proizvajalca in v kolikor to ni mogoče, se naši serviserji vedno potrudijo pomagati.

Meritve opravljamo po celotni Sloveniji in so brezplačne v primeru naročila.  Vrednost meritve glede na oddaljenost od sedeža podjetja zaračunamo ob meritvi, ob naročilu pa enako vrednost odštejemo od skupnega zneska.

Poleg meritve stranki svetujemo pri izbiri primernega produkta in načinu izvedbe.

Za vse naše produkte imamo na zalogi nadomestne dele, specifični pa so dobavljivi po predhodnem naročilu. Možna je tudi menjava ali nadgradnja posameznih delov okna.

Ponujamo celotno storitev pri zamenjavi ali montaži stavbnega pohištva, prodajni program obsega vse dodatne produkte ki se navezujejo na okna in vrata.

Izdelamo lahko okna vseh oblik, tako geometrijskih (trikotna, poševna, okrogla, trapezna…) kot ostalih (po šabloni). Možne so tudi določene vrste senčil nepravilnih oblik, kot so notranje žaluzije, zunanje žaluzije ali rolete. CENA NEPRAVILNIH OBLIK OKENSKIH ELEMENTOV JE :

DOPLAČILA ZA RAZLIČNE OKENSKE OBLIKE
1 Obokana okna – okrogla 100%
2 Obokana okna – okrogla r<600mm 250%
3 okroglo okno (krog) in oval – (dva loka) 200%
4 okroglo okno (krog) in oval – (dva loka)   r<600mm 350%
5 obokana okna – gothic (dva loka povezani na oboku) 120%
6 Trikotna okna 50%
7 Oblika trapeza ali podobna Z RAVNIMI LINIJAMI 60%

 

Pvc okna za pasivne hiše niso poseben tip oken. Fraza “okna za pasivne hiše”, je povezana s karakteristikami oken energetske učinkovitosti. Okna za pasivne hiše odlikuje izjemna stopnja termične izolativnosti in je po evropskih standardih deklarirana kot vrednost toplotne prehodnosti enako ali manj kot 0,8 W/m2k. Torej vsako okno ki ima vrednost Ug ≤ 0,8 W/m2K zadostuje normativu o gradnji pasivnih hiš in vzporednih deklaracijah in subvencijah ki izhajajo iz teh zahtev.

Ta okna seveda niso primerna samo za ugrajevanje v pasivne hiše, pač pa so taka okna primerna za vsako drugo stavbo naj bo to adaptacija ali nova gradnja saj večja toplotna izolativnost samo povečuje življenski komfort tako zaradi toplotne učinkovitosti poleti in pozimi kakor tudi zvočne izolativnosti v vsakem primeru pa učinkovito zmanjšuje stroške ogrevanja.

 

*Za okna ki ustrezajo pasivni gradnji je značilno, da temperatura na notranji strani okenskega profila, bivalno urejenega prostora tudi pozimi ne pade pod 17° Celzija.

* V območju okna se nikoli ne pojavi efekt “jezero hladnega zraka” zaradi hladne notranje površine okna in stekla

*največkrat klasične radiatorje pod oknom zamenjajo talno gretje ali podometni stenski ogrevalni ali dogrevalni sistemi. S tem se svoboda izražanja notranje ureditve prostora omogoča precej drugačno postavitev elementov

*dandanes dodatni stroški pasivne gradnje niso več toliko višji, da se ne bi amortizirali v kratkem času, ker je višanje cen enegentov vedno hitrejše

*Okna za pasivne hiše imajo značilnost da sončno toploto prepuščajo v prostor, pridobljena energija pa zaradi dobre izolativnosti okna ne uhaja.

Žal na PVC okna v osnovi trenutno ni razpisane subvencije, razen v primeru obnove celotnega objekta (dodana izolacija, nova fasada), kjer lahko stranka z ustreznimi PVC okni pridobi subvencijo za obnovo celotnega objekta.

Na oknih se lahko pojavi kondenz tudi zaradi običajnih aluminijastih distančnikov med stekli in zelo velike temperaturne razlike med zunajim zrakom in zrakom v notranjosti, saj na predelu distančnika, ki ima slabšo toplotno izolacijsko lastnost in prihaja do toplotnega mostu zaradi česar prihaja do kondenzacije. Z minimalnim doplačilom Vam izdelamo okna s PVC distančniki Super Spacer, ki še dodatno zvočno izolira ali tehnološko napreden tip distančnika Warmatec, kateri v celoti onemogoča kondenzacijo stekel na notranji strani in hkrati podaljšuje življenjsko dobo stekel.

Ker nova okna odlično tesnijo, ob njih ni kroženja zraka. Zaradi (običajno) visoko toplotno zaščitne zasteklitve (nizek koeficient k), obstaja majhna razlika med temperaturo prostora in temperaturo na notranji strani stekla. Tudi zaradi tega je kroženje zraka ob oknu minimalno in zračenja prostorov preko zaprtega okna ni. Tudi najkvalitetnejše izolacijsko steklo se bo nujno orosilo, če bo v prostoru preveč vlage. V vsakem gospodinjstvu nastane ob kuhanju, kopanju in sušenju perila veliko vodne pare. Tudi človek preko dihanja doprinese k tej vlagi. Zaradi teh dodatnih količin vlage nastane v prostoru tolikšna relativna vlažnost, da lahko pride do kondenzacije. Zato se mora to odvečno vlago s pomočjo zračenja odstraniti. V nasprotnem sicer tvegamo, da bo vlaga v obliki plesni povzročila škodo na pohištvu ali na gradbenih elementih. Zato moramo nova okna, pri katerih zaradi dobrega tesnjenja ni naravnega zračenja, občasno odpirati. Navodila za pravilno zračenje:

•Zjutraj vse prostore (posebej kopalnico in spalnico) zračimo 20-30 minut

•Po potrebi preko dneva, če je možno s prepihom, več krat prezračimo prostore. To počnemo posebno po končanem kuhanju ali kopanju.

•Med zračenje okna ne odpiramo le na pregib, temveč na široko. Na ta način bomo ob enakem učinku zračenja imeli pol manjšo izgubo energije.

•Med zračenjem zaprimo dovod ogrevalne energije.

•Po možnosti ogrevajmo vse prostore enakomerno. Nočna temperatura naj ne bo za več kot 5° C nižja od dnevne. Na ta način preprečimo, da bo vlaga na ohlajenih površinah kondenzirala.

•S pravilnim zračenjem bomo prihranili energijo, ustvarili prijetno in zdravo klimo, ter preprečili nastanek škode.

POMEMBNO DEJSTVO: IZDIHAN ČLOVEŠKI ZRAK JE VLAŽEN, VLAGO V PROSTORU POVEČUJE SUŠENJE PERILA, KUHANJE IN KOPANJE. VLAŽEN ZRAK SE POČASNEJE SEGREVA KOT SUH ZRAK. V ZIMSKEM ČASU BOMO Z IZDATNIM KRATKOTRAJNIM ZRAČENJEM (PO MOŽNOSTI S PREPIHOM) IZ PROSTORA HITRO ODSTRANILI VLAGO, V PROSTOR PA SPUSTILI SUH ZRAK, KI SE BO HITREJE SEGREL KOT VLAŽEN.

TO DEJSTVO SO DOBRO POZNALI NAŠI PREDNIKI:

KO TE V OGREVANEM PROSTORU ZEBE, ODPRI OKNO.

Osnovna barva okna je obojestransko bela barva, možna pa je tudi kombinacija barv, kjer je okno zunaj dekor in znotraj belo. Ponujamo široko paleto standardnih in nestandardnih barv in lesnih dekorjev.

DOPLAČILO ZA BARVNE DEKORJE  
1 Standardni dekor na eni strani okna 25%
2 Standardni dekor na obeh straneh oken 38%
3 Nestandardni dekor na eni strani okna 28%
4 Nestandardni dekor na obeh straneh oken 42%

Osnovna barva okna je obojestransko bela barva, možna pa je tudi kombinacija barv, kjer je okno zunaj dekor in znotraj belo. Ponujamo široko paleto standardnih in nestandardnih barv in lesnih dekorjev. ko

Notranje žaluzije na okenskem krilu pokrijejo samo steklo okna, zato je merjena od ene do druge strani VKLJUČNO S TESNILOM ob steklu, kadar so zaključne letve poševne glede na steklo. Take zaključne letve so pri plastičnih in lesenih oknih. Aluminijasta okna imajo zaključno letev pravokotno na steklo, tam širino merimo brez tesnil. Na višino dodamo en centimeter, predvsem zaradi poševnih zaključnih letev.